O MERLO (Turdus merula)

Fermosa ave que vemos por todo-los prados, bosques, parques e mesmo xardíns e que aniña tamén en calquera recuncho ente arbustos, mirtos e mesmo Imagen2.pngfrutáis ben agochadiños para que non os vexan os gatos ou miñatos.

Chegando a 25 cm de largo e ata 40 de envergadura, ten unha uniforme cor negra o macho, có peteiro e o anel ocular alaranxado, sendo pardo moteado o da femia,m que ten o peteiro amarelento

Voan con moita axilidade, a mediana altura, e camiña a saltos, eguéndose todo estirado cando se para.

Empeza a cantar xa a finais do inverno, cunha melodía inconfundible, agarimosa e melódica, composta de varias estrofas breves e variadas cun típico final agudo. O canto de reclamoImagen1.png é unha sucesión de notas agudas e moi seguidas que van subindo de tono. E cando se levanta espantado lanza un cacareo moi de seu.

ANIÑANDO

A parella de merlos non tolera intrusos, chegando a agredir a outros merlos para os botar do entorno do seu niño. Tanto se cegan na pelexa que se lles pode chegar a colle coa man. Se lles pon diante dun espello chegan a se esgotar pelexando contra a súa imaxe.

O niño é unha cunca feita de poliñas que recubre con terra por dentro, gostando da húmida das macetas para tal uso. A ubicación e calquera que quede agochada entre a vexetación de árbores e arbustos, coma o da fotografía, que estaba nun limoeiro da horta.

Poñen de 3 a 6 oviños e o macho colabora algo, pero pouco, Imagen3.pngna incubación. Deberían ter un 8M as merlas.

Fan dúas o tres postas ao ano.

Os pitiños tardan 14 días en abandoa-lo niño.

QUE QUÉ COMEN os merlos? Máis que nada, insectos. Pero tamén miñocas e cando hai froita, pois froita, para lamento dos seus donos, que non se decatan de que paga a pena lles pagar con unha pouca de froita o benéfico traballo que fan eliminando insectos e vermes. Por outra banda, non é difícil protexer-las fresas con unha redecilla.

Amado Barrera, Marzo 2018, para THE MUROS TIMES

 

Anuncios

Acerca de themurostimes

“THE MUROS TIMES” non se responsabiliza nin se identifica coas opinions verquidas por parte dos seus colaboradores nos materiais publicados.
Minientrada | Esta entrada fue publicada en Natureza y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deixa un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s